play

Explainer Skolverket

Så fungerar betygsättning

Har du koll på hur lärare sätter betyg i skolan?

För att reda ut just detta fick vi göra en film för elever och föräldrar.

Filmen togs emot så bra att vi fick göra en uppföljande film – för lärare!

Uppdraget från Skolverket var att producera en animerad film som förklarar betygssättningsprocessen på ett roligt och pedagogiskt sätt för elever och föräldrar. Och betygssättning, det visade sig vara en ganska komplicerad process, upptäckte vi!

För att förklara något för andra, måste du börja med att skaffa förståelse och kunskap för egen räkning. Ett sånt här projekt startar med en ganska omfattande research och insamlande av material. Vi läser kompendier, material från skolan och ser på andra filmer som producerats i ämnet – för att i nästa steg bestämma vad som är relevant för filmen och vad som kan uteslutas. En film måste inte bra av för mycket information, samtidigt som uppdraget är att informera på ett djupare plan.

Spelvärlden blev vår scen

Beställarna på Skolverket var mycket erfarna och kompetenta och tillsammans skapade vi ett bra manusunderlag. I nästa steg såg vår motion designer över manus för att se vad som behöver tas bort eller adderas – eller förändras på annat sätt – för att filmen ska fungera till illustrationerna och få ett bra flöde.

Vi jobbade också mycket för att skapa humor och igenkänning i den unga målgruppen – filmen ska ju även kännas underhållande att se på! Vi valde ett spår där vi leker med spelvärlden. Vi adderade även lite sms-konversationer och annat som lättar upp i den annars relativt informationsspäckade filmen.

Stort genomslag för filmen

Filmen togs emot med stor glädje av Skolverket och har blivit något av en succé för myndigheten, med rekordmånga visningar på YouTube och i sociala medier, inte minst i antal delningar.

Vi på AHA Produktion är förstås både stolta och glada över denna film som verkar komma till nytta för många människor.

Här är några kommentarer från Facebook, många glädjande nog från lärare som tipsar varandra om att visa filmen för eleverna:

– Alla borde se den här, även föräldrar!

– Visade filmen idag för mina elever i 6b, Lagersbergsskolan. Så bra diskussioner efter filmen.

– Oj, nått användbart från skolverket

– Det här kan du visa din klass!

– Är detta något för föräldramötet??

– Superbra info till våra elever. Kanske något som vi kan visa i kollegiet också.

– Tydlig tycker jag.

– Kan ni Skolverket lägga ut filmen på Youtube?

– Känns lite som att många lärare skulle behöva se den här filmen!!!

Betygsfilm – även till lärare!

Det blev så väl mottagen att Skolverket bad oss att även producera en film om betyg som riktar sig till lärare! Syftet var att  påminna och friska upp lärarnas minne kring detaljer att ha med sig i sitt betygssättningsarbete.

Det kändes som ett hedrande uppdrag att producera en film om något så viktigt, riktad till en så insatt målgrupp! Tack Skolverket!

Kontakta oss

Liknande projekt

Andra tjänster