play

IF Metall om AHA Produktion

”Ett nytt sätt att berätta”

Under 2019 producerade AHA Produktion IF Metalls historiefilm – Arbetarrörelsens historia.
– Vi behövde en film till våra utbildningar för förtroendevalda. En modern film som berättar historien på ett bra och effektivt sätt, säger Anna Sjögren, kommunikatör på IF Metall.

För att påminna om arbetarrörelsens över hundra år långa kamp för drägliga arbetsvillkor har AHA Produktion producerat en film om IF Metalls historia. Filmens syfte är att utbilda förbundets förtroendevalda samt förmedla betydelsen av arbetarrörelsens kraft och den svenska modellen.

”Filmen skulle ge aha-upplevelse”
Filmen skulle vara informativ och intresseväckande – en aha-upplevelse av vad fackföreningsrörelsen har åstadkommit och hur förutsättningarna på våra arbetsplatser förändrats tack vare facket. Den skulle också vara hållbar över tid och få fram IF Metalls värdegrund som bygger på allas lika värde.

Storytelling och 3D-animation
AHA Produktion tog fram en kreativ idé som byggde på storytelling i kombination med grafik, animation och expertintervjuer i historiska miljöer, som Skansen och K.A Almgrens Sidenväveri på Södermalm i Stockholm.
AHA Produktion stod för totalproduktion; från research och manus – i tätt samarbete med IF Metall och Anna Sjögren – filmfoto samt redigering och rörlig grafik.
– En väldigt spännande sak är hur AHA har fått stillbilder att leva med avancerad 3D-animation. Det är som ett nytt sätt att berätta, säger Anna Sjögren.

Jonathan Bergqvist, filmfotograf AHA Produktion, Anna Sjögren på IF Metall samt makeupartisten Frida Wessman preppar och peppar ombudsman Fanny Högrell, IF Metall, inför en intervju.

Nedan: projektledaren Hanna Blanksvärd arbetar fram innehåll och manus tillsammans med Anna Sjögren.

Viktor Tornfors var kreatör, animatör, redigerare i projektet.

Nedan ser du historiska arkivbilder få liv genom 3D-animation.


”AHA har varit ett bra bollplank”
Resultatet blev en tolv minuter lång film som visas vid utbildningstillfällen av förtroendevalda.
– De förtroendevalda som ser den här filmen på utbildningarna blir väldigt stolta över den förening de är med i. Många säger att det är en film som alla borde se, säger Anna Sjögren på IF Metall och fortsätter:
– AHA har varit ett väldigt bra bollplank under hela processen. I att få massa feedback, förslag och entusiam inför hela projektet. Det har känts som AHA:s projekt lika mycket som mitt projekt, och det har varit ett oerhört stöd.

”AHA är alltid mitt förstahandsval”
Filmprocessen krävde tid, med lika stort fokus på det kreativa berättandet som korrekt fakta och noggrant övervägda bildval.
– AHA Produktion är alltid mitt förstahandsval. Jag blir alltid nöjd och tycker att de alltid lyssnar på mig som kund och levererar det som jag vill ha. Och att de dessutom är trevliga att jobba ihop med är ingen nackdel heller, säger Anna Sjögren.

Anna Sjögren om samarbetet (samma film som i toppen av sidan)

Arbetarrörelsens historia (hela filmen)

Arbetarrörelsens historia/trailer för sociala medier

 

 

Kontakta oss

Liknande projekt

Andra tjänster