– Därför ska du låta någon annan redigera ditt videomaterial

Hallå där, Jonathan Bergqvist, redigerare och filmfotograf på produktionsbolaget AHA Produktion. Ni erbjuder renodlad videoredigering till era uppdragsgivare. Varför erbjuder ni en sådan tjänst?

– Det har blivit en naturlig del i vårt utbud eftersom fler och fler kunder testar att filma sitt eget material, men behöver hjälp att få till en proffsig slutprodukt.

Men är det inte enklare att redigera sitt eget material?

– Det kan låta enkelt att välja bort och sålla i sitt eget material, men det kan ofta vara bland det svåraste i processen. När man väl har gjort ett urval och vill lägga en slutfinish som håller ihop med sitt varumärke blir det ännu svårare. Vi kan komma med ett utifrånperspektiv och snabbt bena ner det viktigaste innehållet, så att det blir kärnfullt och lättbegripligt. Många av våra uppdragsgivare upplever det smidigt att skicka över det filmade materialet och låta oss göra en snygg och kostnadseffektiv produkt.

Vad är det för material man kan skicka över till AHA? 

– I princip allt material går att använda i någon form. Alltifrån en hälsning filmad med mobilen som vi paketerar till ett gäng gamla stillbilder som vi väcker till liv i en film. I de mer extrema fallen digitaliserar vi papperskopior. Om ni har material som ni vill använda men inte vet hur, låt oss komma med idéer så löser vi något bra tillsammans.

Hur går det till?

– Att skicka över material går enkelt via vår filöverföringstjänst. Väl på plats hos oss börjar vi alltid med att sätta innehållet och välja bort delar som inte behöver vara med, eller lägger till innehåll som förklarande grafik om det behövs för att göra filmen begriplig. När innehållet är satt sitter våra redigerare och grafiker tillsammans och optimerar färger, lägger grafik och ljudlägger så att filmen får en fin helhet.

Har ni en mall ni följer eller vad gör ni med materialet?

– Vi utgår alltid ifrån målgruppen och hur filmen ska spridas. Eftersom en film kan berätta så många olika saker och ha så många olika syften blir det alltid en unik produkt. Ofta har våra kunder en grafisk profil eller annat som filmen ska hålla ihop med, vilket gör att det inte går att utgå ifrån en mall.

Hur avancerad film kan ni skapa av mitt videomaterial?

– Här är det verkligen så att, för att låna ett slitet uttryck, ”the sky is the limit”. Du kanske bara vill paketera en hälsning med namnskylt, lite enklare grafik, textning och lite musik? Eller du kanske har lyckats filma en intervju med en världsstjärna som du vill ska komma inåkandes i en 3D-animerad rymdraket i en film som avslutar er konferens? Vi kommer alltid kunna skräddarsy en idé som passar materialet.

Fler nyheter