Från idé till färdig film

Det ska kännas enkelt och roligt att jobba med film. Så här går en filmproduktion till i praktiken.

Väldigt få av våra uppdragsgivare är vana filmbeställare. Det har vi stor förståelse för! Det är vårt jobb att producera riktigt bra film – men även att ge dig som uppdragsgivare det du behöver för att känna dig delaktig och kunna ta bra beslut. Målet är att det ska bli en så smidig process som möjligt.

1. Behovsanalys

Vi börjar förstås med att lära känna dig och lyssna in din kommunikationsutmaning. Vi går igenom syfte, mål, budskap, målgrupp och förväntningar och föreslår en eller flera alternativa vägar framåt. Här ingår att vi tar fram en kreativ idé för produktionen.

Här ser vi Anna Widmark och Jonathan Bergqvist på uppstartsmöte med Johanna Fogman på LKAB.

2. Förproduktion

När vi rett ut vad vi ska göra, är nästa steg att gå på djupet! Vi använder våra redaktionella verktyg för att gör research, planera och boka, skriva manus och intervjufrågor. På bilden: Hanna Nilsson grottar ner sig i fakta om vindkraft. Eller var det grön infrastruktur? Hmmm.

3. Produktion

Efter noggrant förarbete är det dags att bli riktigt konkret! Nu spelar vi in film och producerar parallellt annat material som ska förgylla filmen, som animationer, grafik och inspelning av voiceover. På bilden gör sig Peter Osslund redo för att filma i klinisk miljö.

Nedan ser vi Jonathan Bergqvist och Karin Tegnér och fotoassistenten Hugo regissera våra duktiga statister…

…och här är Karin Tegnér och Peter Osslund i Klingavälsån och filmar på temat grön infrastruktur till Naturvårdsverket.

4. Efterproduktion

När materialet är intankat på våra hårddiskar är det dags att bänka sig i redigeringsstudion.

Här sätter vi ihop filmens alla beståndsdelar, ger filmen ett tempo och känsla med hjälp av musik, färgkorrigering av bilderna (grading), ljudeffekter och ljudbearbetning.

5. Korrektur x 2

När vi tycker filmen känns riktigt bra kan du se en första version på en visningssida vi mejlar till dig. Du ger oss feedback – sedan går vi ett nytt varv på filmen i redigeringsstudion. Två vändor med korrektur brukar vara det som behövs för att vi ska kunna leverera en film där såväl helhet som detaljer känns bra. Filmen i högupplöst format kan du slutligen ladda ner via en webblänk.