”En trygghet för hela arbetsplatsen”

Kollektivavtalet ger stora fördelar som attraktiv och schysst arbetsgivare, enligt vd Hanna Nilsson.

Filmbyrån AHA Produktion arbetar i stor utsträckning med samhällsaktörer och har sedan starten 2008 producerat hundratals filmer som handlar om arbetsrätt och vikten av schyssta villkor. Men inom film- och videoproduktionsbranschen är det långt ifrån självklart att arbetsplatsen har tecknat kollektivavtal.

– Jag tror det kan finnas en uppfattning att kollektivavtal innebär höga kostnader, att man binder upp personal och att det blir oflexibelt, med många regler att förhålla sig till i en bransch där det ofta krävs långa arbetsdagar och snäva deadlines. Men jag påstår att det är tvärtom. Det är dyrt att inte erbjuda bra arbetsvillkor, säger Hanna Nilsson.

Varför tecknade ni kollektivavtal?

– Vi som grundade AHA Produktion hade arbetat i journalistbranschen där många arbetsgivare utnyttjar LAS, lagen om anställningsskydd. När vi sedan startade AHA Produktion jobbade vi också till stor del med fackförbund och fick tidigt en förståelse för vad kollektivavtalet innebär och vilka fördelar det ger både anställda och arbetsgivare. Så när det sedan var dags att anställa våra första medarbetare var det en ickefråga att ha eller inte ha. Jobbar man hos oss ska man ha schyssta villkor.

Hur hjälper kollektivavtalet dig som företagare?

– Det är först och främst en trygghet för våra anställda, men även för oss som arbetsgivare. Eftersom vi inte har en HR-avdelning blir kollektivavtalet något av en garant för att vi gör rätt, att vi följer lagar och regler, att löneutveckling och pensionsavsättningar är korrekta. Det ger oss också mandat att ställa lite krav på våra kunder vad som gäller om det exempelvis blir övertidsarbete.

Vad ser du för konkret affärsnytta?

– Jag tycker det är en kvalitetsstämpel på oss som arbetsgivare och som leverantör. Och det ger oss kanske en konkurrensfördel eftersom de flesta konkurrenter inte erbjuder kollektivavtal.

– I dag ställer attraktiva medarbetare höga krav på att må bra, att känna trygghet och trivas på sina jobb. Så det ligger såväl i tiden som att det är självklart att erbjuda sina kollegor bra förutsättningar för det.

 

Fler nyheter