play

Gruva och samhälle (LKAB)

Livet mellan byggnaderna

Att flytta två samhällen och samtidigt värna om livet mellan byggnaderna. Det är utmaningen som gruvbolaget LKAB står inför för att kunna fortsätta bryta järnmalm i Kiruna och Malmberget, och vara ett världsledande exportföretag.

– Känslan med flytten är spännande. Det är kul att vara med om något nytt, säger Magnus Karlsson som bor i Kiruna.

I över ett sekel har Kiruna levt på sin gruva. Men på grund av deformationer i marken, till följd av den omfattande gruvbrytningen, sker just nu en flytt av hela staden.

LKAB bad oss producera en film som visar hur de jobbar för att göra flytten så smidig som möjligt för städernas invånare, och på det engagemang som finns kring flytten. Filmen blev startskott på ett stort antal uppföljande filmer om livet i dag, i går och i framtidens Kiruna och Malmbergen.

Eftersom vi hade samlat ihop så mycket fint material – intervjuer och vackra bilder som inte fick plats i den inledande produktionen – såg LKAB vilket bra resursutnyttjande det var att göra fler filmer. Detta resulterade i två reportage, bland annat om Lisen och Magnus. Deras lägenhet blir inlöst av LKAB och de vet inte var de kommer att bo om några år. Men de vet att Kiruna är deras framtid.

”Som att gå till en begravning”

Vi gjorde också en egen film om hyresgästen Karl-Johan Mäki som berättar om dagen när huset skulle rivas. Hur är det att se sitt hem sedan 37 år tillbaka försvinna?

– Det var som att gå till en begravning”, säger han.

Men berättar även om framtidstron – det är ju ett måste om gruvan ska finnas kvar.

Kläder för väder

Vi har filmat i Kiruna under alla årstider. Ofta får man ha lite extrakläder i bagaget! Brrrr. Nedan Anna som varit producent för samtliga filmer för LKAB.

Med sig på resorna har hon filmfotografen Jonathan. Här ser vi filmteamet vid flytten av ett kulturhus.

Och det är stora hus som flyttas – det största väger 230 ton!

– Det var en fantastisk upplevelse att se hur lätt det var att flytta husen och hur snabbt det gick, säger Magnus Lindmark, också projektledare.

Husen måste flyttas för att LKAB ska kunna fortsätta utvinna malm ur gruvan. De flyttas också för att bevara husen, och historien, för framtida generationer. LKAB vill också ha ett varierat bostadsbestånd.

– Med det här visar vi i framtiden hur Kiruna såg ut. Det är en ynnest att få vara med om det här, säger Tjabba Nordanfjäll.

Och det var en riktig fest i anslutning till flytten! Anna och Jonathan följde ekipaget hela vägen fram tills huset stod på sin nya adress. Med hjälmen på, givetvis!

Många av stadsborna deltog även i kortegen.

Det var svettigt att bära all utrustning och Anna och Jonathan fick upp pulsen ordentligt under den timmeslånga promenaden.

Ingen ska bo bredvid ett stängsel

De lokala nyhetsredaktionerna rapporterar om gruvbrytningen, vid middagsbordet pratar man om gruvbrytningen, i skolan lär sig barnen om gruvbrytningen och när Malmfältsborna reser blir de förknippade med gruvan.

I väntan på att gruvan ska ta över de områden som ligger närmast har LKAB anlagt gröna gränsland mellan gruvan och bebyggelsen. De kallas gruvstadsparker.

– Parken är en överenskommelse mellan kommunen och LKAB om att ingen ska behöva bo bredvid ett stängsel, säger Victoria Aidanpää, projektledare på LKAB.

För att visa upp parken från sin bästa sida bad vi LKAB kontakta stadsbor som kunde tänka sig vara med i filmen. LKAB ordnade en grill och bjöd på korv till alla medverkande och stöttade oss som produktionsbolag på bästa sätt!

Nya stadsdelar växer fram

Den stora omvandlingen innebär stora och omtumlande förändringar för alla berörda. I den här filmen träffar vi Johan och Jessica som valt ett nytt ersättningshus vid foten av lågfjället Dundret. Här byggs omkring 1 000 nya bostäder.

– Just att få ett erbjudande att få ett nytt hus är en lottovinst. Vi har kommit fram till något som passar oss kanonbra, säger Jessica Kristensen.

Även 200 myndigheter och organisationer berörs när Kiruna och Malmberget flyttas för att malmbrytningen ska kunna fortsätta i gruvan. Den här filmen lyfter fram företagarnas perspektiv och berättar hur LKAB jobbar för att näringslivet och staden ska kunna fortsätta och utveckla sin verksamhet, sida vid sida med LKAB och stadsflytten.

”Ett hus på vägen – konstigt!”

Vi fick också möjlighet att dokumentera en historisk milstolpe: när Kirunas äldsta hus får åka på flyttlasset. Även i denna film träffar vi den karismatiske projektledaren Tjabba Nordanfjäll.

– Det här huset är ursprunget till Kiruna! säger Tjabba Nordanfjäll.

– Ett hus på vägen, konstigt! säger Kirunaborna som är med och skriver historia denna dag för flytten.

I vårt samarbete med LKAB jobbar vi som ett tajt team, uppdragsgivare och produktionsbolag – och det märks i slutresultatet! LKAB är väldigt engagerade och enkla att samarbeta med. Det känns alltid att vi jobbar mot samma mål! Tack LKAB!

Kontakta oss

Liknande projekt

Andra tjänster