Så går det till att göra animerad film

Animerad film, eller animerad explainerfilm, är ett bra verktyg för att förmedla ett komplext budskap i pedagogisk förpackning – på kort tid.

Du kan använda det för att presentera en verksamhet, en process eller förklara ett problem.

Så här går det till, steg för steg.

1. Förproduktion

Det första vi behöver göra, uppdragsgivare och producent, är ett noggrant förarbete. Vi ställer frågor till dig för att ta reda exakt vad du vill förmedla med filmen. Förutom att ta reda på mål, syfte, budskap, innehåll och målgrupp går vi igenom hur filmen ska se ut; om ni har en grafisk profil filmen ska följa och om du sett några filmer som du gillar och vill använda som referens. Det kan vara filmer som du sett på webben eller filmer du hittat bland våra case på hemsidan som du tycker har rätt tonalitet, känsla och/eller stiluttryck.

Du är expert på ditt ämne och förser oss med information och fakta du tror vi kan ha glädje av i manusarbetet. En producent läser in sig på ämnet och hjälper dig sedan att välja ut vad som ska berättas, och hur.

2. Produktion

När du har godkänt manus och storyboard är det dags för en motion graphics designer att rita ut filmen med illustrationer. Filmen får sedan liv med rörelse, voiceover, ljudeffekter och musik. Hur lång tid detta tar beror på väldigt många faktorer, som vilken teknik vi bestämt oss för att använda (2D/3D), hur detaljerad filmen är och filmens längd. Normalt sett tar en film som är två minuter lång från en till två veckor att animera.

Nedan AHA:s motion designer Viktor Tornfors arrangerar och fotar dockskåpsmöbler till en animerad produktion för IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

3. Korrektur & leverans

När du sett ett första utkast är det dags för ris och ros. För en smidig process ber vi dig att samla synpunkter från alla som ska tycka till på en gång. Normalt sett behövs ungefär två till tre korrekturomgångar för att du ska känna dig nöjd. När filmen är helt godkänt kan du enkelt ladda ner filmen till din dator, högupplöst och anpassad till de flesta plattformar, som Instagram, Facebook, LinkedIn och er webbsida. Redo att spridas, delas och gillas!

Vill du ha inspiration? Kolla på vår animerade reel här:

Om du är intresserad av mer, kontakta hanna.blanksvard@ahaproduktion.se

Fler nyheter