”Självklart med kollektivavtal”

I Aftonbladet larmar film- och tv-branschen om praktikanter som utnyttjas.
Det är bra att det lyfts upp på bordet så det kan förändras. Många produktionsbolag drar sig för att teckna kollektivavtal när de snarare ska se det som en hjälp och trygghet. Att ta hand om sin personal är jätteviktigt, säger Hanna Nilsson på AHA Produktion, ett av de företag som återfinns på Aftonbladets lista över företag som har Scen och Films kollektivavtal.

I artikeln beskriver fackförbundet Scen och Film situationen som ohållbar. En viktig orsak till att praktikanter inte får betalt för sitt arbete på filminspelningar är brist på personal. Många väljer att lämna yrket tidigt på grund av dåliga arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö där arbetsgivare undviker facket och dess avtal.

Produktionsbolaget AHA Produktion arbetar i stor utsträckning med samhällsaktörer, fackförbund och arbetsgivarorganisationer, och har producerat många filmer som handlar om arbetsrätt och vikten av schyssta villkor.

– För oss är det så självklart att ha kollektivavtal. Det handlar om att göra rätt för sig, inte bara att betala för den tid personalen arbetar – att ha kollektivavtal är också en trygghet för oss som arbetsgivare att vi gör rätt, att vi följer lagar och regler, att löneutveckling och pensionsavsättningar är korrekta.

Varför tecknade ni kollektivavtal?

– Vi som grundade AHA Produktion hade arbetat i journalistbranschen där många arbetsgivare utnyttjar LAS, lagen om anställningsskydd. När vi sedan startade AHA Produktion fick vi tidigt en förståelse för vad kollektivavtalet innebär och vilka fördelar det ger både anställda och arbetsgivare. Så när det sedan var dags att anställa våra första medarbetare var det en ickefråga att ha eller inte ha. Jobbar man hos oss ska man ha schyssta villkor.

Fler nyheter