”Våga följ med i det oväntade”

Regissören Karin Tegnér om vikten av att väcka känslor i film.

Du talar ofta om att du vill ha ”rys” i dina filmer. Vad menar du med det?

– Att vi inte får slösa med tittarens tid. Att alla som tittar på filmen ska få någonting för det, att den ska få känna något. ”Rys” behöver inte vara sorgligt, det kan även vara glädje eller pepp. En vd och en undersköterska blir jämlika i en filmproduktion som handlar om känslor. Känslor är allmänmänskliga och det är därför de fungerar så brett.

Hur väcker man känslor med film?

– Med en bra historia. Oavsett om det är en företagsfilm eller en spelfilm handlar det om samma sak; att visa riktiga människor och deras äkta känslor. Liv till varje pris som Bo Widerberg brukade säga.

Och rent praktiskt, vad ska man tänka på?

– Dramaturgiskt handlar det om att inte trycka in för mycket i filmen. Jobba med pauser och skapa utrymme. Om en intervjuperson kommer av sig för att ämnet är jobbigt att prata om – använd det i filmen. Att något inte blir uttalat förmedlar också en känsla. Musiken är också jätteviktig.

Vilka fallgropar ska man akta sig för?

– Att inte försöka göra filmen för polerad. Det värsta jag vet är när en film känns för mediatränad, där man försöker styra vad tittaren ska känna. Det väcker inte känslor. När du ska på inspelning, tänk inte alltid att du ska komma hem med de förplanerade, inövade svaren. Våga följa med i det oväntade.

Ditt bästa råd inför en filmproduktion?

– Tänk på att en filmproduktion innebär en upplevelse för alla som är med; statister, filmteamet och vid beställningsfilmer – kunden. Ett bra samarbete on set, att alla är schyssta och känner sig sedda är jätteviktigt. Det skapar en trygg miljö där människor vågar vara sig själva.

Fler nyheter