
AI-röst eller mänsklig röst?
En allt vanligare fråga vi får från våra uppdragsgivare – går det att välja en AI-röst i stället för att anlita en röstskådespelare?
Svaret är kortfattat: ja, det går! Men en AI-röst har precis som fördelar även begränsningar. Filmproduktionens karaktär avgör när och om det är lämpligt att använda en AI-röst, eller om en traditionell, mänsklig röst gör slutresultatet bättre.
När AI-röster fungerar bra
1. När språket är engelska. På svenska låter AI-röster fortfarande robotaktiga och kalla. På engelska har de kommit betydligt längre, även om även om AI-röster på svenska blir bättre och bättre.
2. När tonen får vara standardiserad och opersonlig. I till exempel e-learningfilmer eller instruktionsfilmer kan AI säkerställa ett konsekvent uttal.
3. Om ett manus ändras i sista minuten kan det vara enklare att uppdatera en AI-röst än att boka om en voiceover-artist för att spela in nya versioner.
När du kan använda en mänsklig röst
1. I filmer som har till syfte att väcka känslor, skapa djup och en personlig relation till målgruppen, till exempel i varumärkesbyggande filmer. Här har AI svårt att matcha en mänsklig röstskådespelares inlevelse och dynamik på ett naturligt sätt.
2. När filmen ska förmedla en viss tonalitet eller attityd, som humor eller entusiasm, kan AI ha svårt att träffa rätt. En röstskådespelare kan du regissera och ha en dialog med för att får fram rätt tonalitet.
3. I filmer där uttalet är viktigt. Mänskliga röster hanterar dialekt, slang och komplext uttal bättre än AI. Fel uttal och betoning, även om det är subtilt, kan upplevas opersonligt och förvirrande.
Blir produktionen billigare med en AI-röst?
Nej, inte om du forfarande vill att det ska låta professionellt. En AI-röst uttalar oftast inte ditt manus som du vill direkt, utan kräver att du genererar dina meningar många gånger om och på flera olika sätt. Den tid som sparas in på en röstskådespelare behöver istället tas i anspråk av en redigerare för att få ett bra resultat.
Sammanfattningsvis, när ska du välja vad?
AI-röster har sin framtid inom film, men just nu fungerar de bäst inom instruktionsfilm eller andra sammanhang där rösten tillåts vara neutral och opersonlig. Det kanske till och med är okej att målgruppen förstår att rösten inte är mänsklig.
Men om filmens syfte är att bygga varumärke och skapa engagemang – välj den (fortfarande) överlägsna mänskliga rösten. Då säkerställer du att filmen får ett varmt, personlig och professionellt intryck som berör och stannar kvar hos din målgrupp. Det är ju ändå det som i slutändan ofta är målet med filmen.