play

Historiefilm om arbetarrörelsen

Arbetarrörelsens historia

Fem veckors semester, reglerad arbetstid och allmän och lika rösträtt – det är saker vi tar som självklara idag. Men det har inte alltid varit så.
För att påminna om arbetarrörelsens över hundra år långa kamp för drägliga arbetsvillkor har vi producerat en film om IF Metalls historia.

IF Metall, som organiserar över 300 000 arbetare inom den svenska industrin, behövde uppdatera sin historiefilm som de upplevde som omodern och daterad. Filmen skulle användas på en utbildning för förtroendevalda, ge grundläggande kunskap om arbetarrörelsens historia och ingjuta stolthet hos förbundets medlemmar.

För att filmen inte skulle bli en traditionell historiefilm med arkivbilder och speaker, föreslog vi en kombination av intervjuer med experter, storytelling i form av fiktiva personer från de olika tidsåldrarna och animerad grafik, där vi blåser liv i arkivbilder med hjälp av avancerad 3D-teknik.

– Resultatet blev bättre än vi någonsin tänkt oss, säger Anna Sjögren, kommunikatör och beställare på IF Metall.

Se Anna Sjögren berätta om samarbetet med AHA

Filmen som visas i toppen av sidan är en trailer. Filmen i sin helhet för närvarande endast används inom förbundet.

Nedan ser du hur vi arbetat med 3D-grafik för att ge liv åt arkivbilder.

Vi spelade in i fantastiska miljöer som Skansen och Skansens Mekaniska Verkstad.Museipedagogen Mikko Svensson berättade om arbetarnas villkor runt förra sekelskiftet.För expertkunskaper stod även Johan Svanberg, docent i historia på Stockholms universitet, som vi filmade i arbetarbostaden på Skansen. Johan Svanberg stod även för filmens faktagranskning.Vi intervjuade även ombudsmannen Fanny Högrell på K.A Almgrens Sidenväveri & Museum på Södermalm i Stockholm.

I samband med intervjuerna filmade vi miljöbilder som används i filmen, för att variera materialet, skapa dynamik och komplettera arkivbilderna.

Projektet pågick under ett år, med betoning på manus, urval och faktagranskning. Det finns många sätt att berätta en historia, och självklart skulle alla detaljer vara korrekta.

Ett mycket spännande uppdrag som vi är väldigt stolta över. Tack IF Metall!

Kontakta oss

Liknande projekt

Andra tjänster